‘Er bestaat een groot misverstand over hybride onderwijs’
Een hybride aanbod – oftewel de combinatie van online en offline – is verrijkend voor het onderwijs, daarover zijn Dieter Möckelmann (adviseur onderwijs en ict) en Thierry Trampe (eventexpert) het roerend eens. ‘Het wordt leuker, efficiënter, persoonlijker, interessanter… maar’, zeggen ze: ‘stop per direct met het aanbieden van online en offline op hetzelfde moment. Daarmee doe je ál je leerlingen tekort.’
Dat je in een crisissituatie wellicht niet anders kunt, is volgens Dieter een van de weinige excuses om wél synchroon hybride te werken: “Op dit moment is dat niet meer aan de orde. Corona heeft als een vliegwiel gewerkt. Scholen hebben in sneltreinvaart een werkende, online lesomgeving ontwikkeld. Nu de schoolgebouwen weer open zijn, is het tijd om te kijken hoe je – los van een crisissituatie – met alle online mogelijkheden je onderwijs blijvend kunt verrijken.”
Niet gelijktijdig
Op veel scholen ontstaan gezonde discussies over de zin en onzin van hybride onderwijs. Wat Dieter daarin opvalt, is dat mensen denken dat hybride per definitie betekent dat je iets gelijktijdig online en offline aanbiedt. “Het is een hardnekkig misverstand dat ik graag uit de wereld help. Hybride kan juist niet goed synchroon. Als je een bijeenkomst organiseert die mensen zowel fysiek als online kunnen bijwonen, moeten beide partijen concessies doen. Voor een docent is het al helemaal niet te doen. Stel je voor: vijftien leerlingen online en vijftien in je klaslokaal. Hoe verdeel je je aandacht en zorg je dat je ze allemaal in de smiezen hebt? Als dat al lukt, kost het in deze setting veel meer energie. Wil je ergens over praten met de hele groep? Dan ontstaat al gauw een levendig gesprek in het lokaal, waarna aan de online aanwezigen wordt gevraagd of zij nog iets in te brengen hebben.”
Succesvol hybride
In het afgelopen schooljaar ontvingen Dieter en Thierry diverse onderwijsinstellingen op hun virtuele vloer ‘GoMeet’. “We hebben geweldige voorbeelden gezien van succesvol hybride onderwijs”, vertelt Thierry. “Je kunt leerlingen bijvoorbeeld op school laten werken aan hun sollicitatievaardigheden om ze vervolgens uit te nodigen op een virtuele stagemarkt. Daar zijn allerlei bedrijven aanwezig. Dat kan in stands in de expohal maar ook in een virtuele gang met allerlei kleine ruimtes. Elk bedrijf heeft een eigen ruimte en op de deur hangen de vacatures voor stageplaatsen. Als een geïnteresseerde leerling de kamer binnengaat, krijgt een medewerkers van het betreffende bedrijf een seintje en kunnen ze samen in gesprek. Zo kan een leerling in een uur meerdere bedrijven bezoeken en kunnen medewerkers van bedrijven gewoon doorwerken totdat ze een seintje ontvangen. Wel zo efficiënt!”